arrow_drop_up arrow_drop_down
8 april 2019 

Hoe vind ik mijn passie? De 3 fases van de zoektocht naar je passie (+ 7 tips)

Hoe vind ik mijn passie? In dit artikel vertelt Youri je alles over de zoektocht naar waar je echt energie van krijgt en geeft hij je bruikbare tips voor deze zoektocht. 

Deze zoektocht bestaat in mijn ervaring uit drie fases die ik hier zal delen. Verder heb ik 7 tips voor als je in een passieloze periode zit.

Hoe vind ik mijn passie?

Wat is een passie?

Passie kun je omschrijven als een uit de hand gelopen interesse. Het is een grote liefde voor iets. Iets waar je je bed voor uit springt en het liefst je tijd aan spendeert. Je kunt je er urenlang in verliezen. Synoniemen van passie zijn: hartstocht, gedrevenheid, opwinding en vurigheid.

De 3 fases van de zoektocht naar een passie

In de afgelopen jaren ben ik me steeds bewuster geworden van hoe bij mij een passie tot stand komt. Hierbij onderscheid ik 3 fases:

1. Geboren passie

Een passie ontwikkel je als je ergens potentie in ziet en daar invulling aan denkt te kunnen geven. Een nieuwe passie wordt vaak geboren op een moment dat je het niet verwacht. Iets waar je in eerste instantie alleen wat belangstelling voor hebt, kan veranderen in een vurigheid. De intensiteit van deze vurigheid verschilt echter wel sterk per persoon en periode.

Het idee dat je niet meer zoekende bent, kan een zelfverzekerd gevoel geven. Maar tegelijkertijd maakt de gedachte dat je passie misschien van tijdelijke aard is je bang. Bij het hebben van een passie kun je geneigd zijn om je basale behoeften (zoals voldoende bewegen en gezond eten) als afleiding te zien, met als gevaar dat je deze kunt verwaarlozen.

2. Stervende passie

Je probeert krampachtig vast te houden aan iets wat eens jouw passie was. Je begint steeds meer op wilskracht te werken en het kost meer en meer moeite om er tijd aan te besteden. Dit zijn de eerste tekenen van dat een passie stervende is. Hoe minder je je hier tegen verzet, hoe korter deze uitputtende fase zal duren.

Je kunt het laten afsterven hiervan zien als een nodige stap die gemaakt moet worden om erachter te komen wat echt bij jou past. Maar je zou het loslaten van een passie ook kunnen vertalen naar het vroegtijdig opgeven van iets waar je niet volledig voor durft te gaan. Je bent dan op zoek naar een nieuwe kans zodat je weer kunt beginnen met een schone lei. Bewustzijn van de oorzaak van deze fase, kan voorkomen dat je in herhaling valt.

3. Gestorven passie

Het verschuiven van de ene passie naar de andere verloopt niet altijd even naadloos, vaak is hier wat tijd voor nodig. In deze fase kan het zijn dat je nergens interesse in lijkt te hebben. Dit komt onder andere omdat een passie op meerdere manieren inhoud geeft aan je leven: aan de ene kant de concrete invulling van je dag en aan de andere kant de minder concrete zingeving. Als dat plotseling wegvalt, kun je geconfronteerd worden met de leegte in jezelf. Je kunt hiervoor weglopen door je tijd op te vullen met afleidingen.

Maar door dat te doen, kun je belanden in een vicieuze cirkel waarbij je energie steeds verder wegzakt. Je voelt je in deze fase waarschijnlijk doelloos en ontevreden. Op een gegeven moment word je ongeduldig. Je bent je aanhoudende onvrede zat en besluit uit wanhoop een nieuwe uitdaging aan te gaan. De motivatie hiervoor is ontstaan uit onvrede, waardoor deze vaak niet krachtig genoeg is voor de geboorte van een nieuwe passie.

7 tips voor een passieloze periode

Als je je in de tweede fase of derde fase bevindt van de zoektocht naar een passie, kunnen deze 7 tips je helpen om daar beter mee om te gaan en eerder een nieuwe passie aan te kunnen trekken.

  1. Afleidingen beperken: het is verleidelijk om in een passieloze periode je tijd op te vullen met afleidingen, maar dit hindert de zoektocht naar het vinden van je roeping. Probeer de leegte in jezelf te accepteren zodat je het tot stand komen van een nieuwe passie de ruimte geeft die het nodig heeft.
  2. Jezelf niet meten aan anderen: als je je laat opjagen door anderen, dan werk je vanuit een motivatie die niet uit jezelf is gekomen. Als je al in staat zou zijn om gemotiveerd te blijven in het volgen van dezelfde weg als de ander, dan zou je er waarschijnlijk alsnog geen ware geluk in kunnen vinden.
  3. Dichter om je heen kijken: ik schreef dagelijks in de hoop dat mijn roeping zich vroeg of laat tot me zou openbaren. Ik stond er geen moment bij stil dat het schrijven op zich misschien wel mijn roeping zou zijn. Iets kan soms zo dichtbij staan dat je het niet eens opmerkt. Probeer eens na te gaan waar je graag tijd aan besteedt. Misschien ontdek je wel dat iets meer is dan alleen maar een bezigheid.
  4. Taken goed uit blijven voeren: als je de dingen die je moet doen niet laat verslonzen, kan dat voldoening en tevredenheid geven. Het vormt voor mij het beste medicijn tegen een periode waarbij ik me doelloos voel.
  5. Bezig zijn met zelfontplooiing: persoonlijke ontwikkeling is een mooie passie voor iedereen. Het kan je helpen bij het ontdekken van wie je bent en waar je voor staat zodat je daar vervolgens naar kunt leven. De periode dat je zoekende bent is een uitgesproken moment om aan jezelf te werken. Omdat je in deze periode minimaal bezig bent met iets wat buiten jou om is, word je sterk geconfronteerd met jezelf. Je kunt geneigd zijn om jezelf vragen te stellen, als: ‘Wat is mijn levensdoel?’; ‘Ben ik wel goed bezig?’; ‘Heb ik talent voor iets?’; etc. Door deze vragen zoveel mogelijk over je heen te laten komen en er niet voor weg te lopen, kun je grote stappen maken in je persoonlijke ontwikkeling.
  6. Voor alles openstaan: het voordeel van zoekende zijn, is dat je open staat voor nieuwe dingen. Door dit te omarmen, zul je minder gauw een passie mislopen omdat je er weinig mee denkt te hebben. Openstaan voor alles wat op je pad komt, beperkt je niet tot alleen maar dat wat vertrouwd voelt.
  7. Met passie leven: het hebben van een passie hoeft gelukkig niet beperkt te worden tot maar één gebied. Je kunt je vurige enthousiasme breed inzetten: van de omgang met anderen tot en met het koken van lekkere gerechten. Door met passie te leven, stel je jezelf open voor het aantrekken van positiviteit en energie.

Misschien vind je de volgende video ook inspirerend:

Geduld hebben

Het is me steeds duidelijker geworden dat je het vinden van een passie niet kunt afdwingen. Het is een proces waarbij geduld nodig is. Uiteindelijk komt er vanzelf wel iets op je pad waar je graag je tanden in wilt zetten. Ik stoorde me lange tijd aan het advies om meer geduld te hebben.

Ik wilde mijn passie zo snel mogelijk gevonden hebben, waarbij ik geduld associeerde met het verliezen van kostbare tijd. Gelukkig zie ik er nu de kracht van in. Hopelijk is dat ook voor jou het geval. Als je stopt met je te verzetten, kun je eerder iets op je pad tegenkomen wat blijvend is. Door de controle los te laten, krijgt de openbaring van een nieuwe passie de tijd en ruimte die het nodig heeft.

Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies