arrow_drop_up arrow_drop_down
Een (on)opgelost millennial mysterie: waarom jonge hogeropgeleiden in het weekend massaal door het geluid gaan
30 juni 2019 

Een (on)opgelost millennial mysterie: waarom jonge hogeropgeleiden in het weekend massaal door het geluid gaan

Millennial Expert Jasper Scholten ziet iets opvallends bij de millennial. Doordeweeks maken ze lange dagen op kantoor, sporten minimaal 3x in de week, eten vegetarisch en groene smoothies en gaan op tijd naar bed. Een gestructureerd leven dat past bij ambitieuze young professionals. Niet helemaal. Vasthouden aan deze gezonde regelmaat lijkt onhoudbaar te zijn. Na dagen of weken van een Spartaans regime, moet er gecompenseerd worden.

Er wordt een diagonaaltje getrokken bij de snackmuur van de FEBO en zakken chips en repen chocola worden geconfisqueerd op een zelfde manier waarop de politie drugsinvallen doet. Over drugs gesproken, dat is nog zo’n uitlaatklep voor deze groep. Zo is XTC is de meest populaire drug en heeft 25% van de 20-29 jarigen ervaring met deze knuffelpil. De Nationale Drug Monitor 2018 stelde daarnaast ook dat ‘ongeveer vier keer zoveel personen met een hoge opleiding ooit ecstasy hebben gebruikt als personen met een lage opleiding’. Vorig jaar is er een naam voor deze groep mensen verzonnen: de yogasnuiver. De yogasnuiver of agendahedonist is de personificatie van het compenseren en balanceren van gepolariseerde levensstijlen.

waarom jonge hogeropgeleiden in het weekend massaal door het geluid gaan

Ergens is dit toch heel vreemd. Hoe kan het dat, waarvan we mogen aannemen, ontwikkelde en weldenkende mensen deze ongezonde en prikkelextreme levensstijl omarmen? Iedereen die hier op een afstandje naar kijkt weet dat dit niet gezond is, inclusief de hogeropgeleide yogasnuivers zelf. Waarom doen zij dit dan toch? En waarom is het zo lastig om alles niet gewoon een tandje minder te doen en ‘normaal’ te doen?

Instant Gratification

Er is in mijn optiek hier een aantal verklaringen voor. Eentje is het ‘instant gratification’ kenmerk van millennials en ‘hedonistische adaptatie’. Opgegroeid in een wereld met een exponentiële toename van prikkels, weten we en willen we niet anders dan dat we geprikkeld worden. We zien dagelijks prachtige vakantiebestemmingen, designerkleding en hippe eettentjes voorbij komen en allemaal schreeuwen ze een ding: ‘als je dit hebt/ervaart voel je je een koning(in)!’. En ja, bij aankomst en/of het eerste gebruik voelt het vaak ook fantastisch.

waarom jonge hogeropgeleiden in het weekend massaal door het geluid gaan

Maar dat fantastische gevoel ebt snel weg en we raken gewend aan het gevoel dat deze ervaringen ons geven. Dit proces wordt door psychologen hedonistische adaptatie genoemd. We balen vervolgens dat het fijne gevoel zo snel wegebt. We missen het euforische gevoel van het nieuwe en doen er vervolgens alles aan om dat fijne gevoel weer te ervaren. Tijd, geld en energie stoppen we in het ervaren van weer een nieuwe high.

Als we van een afstandje kijken, dan verschilt dit gedrag in wezen niet veel met die van een junk. Net zoals dat een junk steeds meer drugs nodig heeft om hetzelfde te voelen, hebben millennials steeds extremere prikkels nodig om dat fijne gevoel ook weer te ervaren. Van ‘gewone’ prikkels als een pizza of een drankje worden we niet heel warm of koud meer. Het moet groter, meer en intenser zijn. Dat geldt voor projecten op werk, drugs tot aan tiendaagse meditatieretraites.

Prestatiedruk en hoog ‘moetgehalte’

Een tweede verklaring voor het feit dat yogasnuivers vooral hogeropgeleide millennials zijn, is dat ze veelal meer prestatiedruk en een hoger ‘moetgehalte’ ervaren dan hun praktisch opgeleide generatiegenoten. Als je gelooft dat je alles kunt bereiken en het leven maakbaar is, dan is er maar een persoon naar wie je kunt wijzen als het niet lukt: jezelf. Dus sporten, werken, gezond eten en time managen we onszelf een slag in de rondte om deze confrontatie te voorkomen.

De angst om te falen en de obsessie van het realiseren van een fantastisch leven, is lang niet altijd leuk en kan zelf mentaal en emotioneel erg pijnlijk zijn. Dus wat doen als we de druk van onze Spartaanse levensstijl even te veel wordt? We zoeken afleiding, een uitvlucht of een compensatiemiddel. Met gevolg dat je van jezelf baalt en teleurgesteld raakt omdat je het ‘gezonde’ leven (weer) niet hebt volgehouden. Dus ga je nog harder je best doen, waardoor je nog sneller toe bent aan afleiding en compensatiegedrag. Zo blijft de pijn-genot cirkel zich herhalen.


Herkenbaar? Wil je ermee aan de slag? Kom dan naar de Stevig in je Leven middag. Klik hier voor de beschikbare data en meer info.


Een gevaarlijk lage Evenwichtsintelligentie

Een derde verklaring, die voortborduurt op voorgaande punten, is dat de evenwichtsintelligentie (EvI) van hogeropgeleide millennials soms gevaarlijk laag is. Een hoge EvI betekent dat je op basis van kennis van je eigen persoonlijkheid sturing kunt geven aan je emotionele intelligentie en learning agility, de bereidheid om te willen veranderen. Een lage EvI kenmerkt zich dus door de roes waar we in kunnen zitten en het plotselinge 180 graden gedraai van ons gedrag . EvI is dus een specifieke zelfkennis die een rem vormt. Zonder deze rem blijft het compensatiegedrag om door het geluid te gaan bestaan, totdat Darwin zelf je een burn-out in kickt natuurlijk.

Maar hoe ontwikkel je jouw EvI? Een psycholoog of coach kan voor menig agendahedonist een brug te ver zijn om hier aan te werken. Daar wordt ‘het probleem’ vaak niet groot genoeg voor bevonden. Maar niets doen voelt vaak ook niet goed. Speciaal voor deze mensen organiseert Millennial Lift een Stevig in je Leven dagdeel. Op een lazy sunday middag, nadat je de dag ervoor mogelijk nog door het geluid bent gegaan, gaan we met een groep gelijkgestemden op een ontspannen en luchtige manier kijken naar de oorzaken en oplossingen voor ons compensatiegedrag. Je krijgt o.a. inzichten en verschillende tools hoe je jouw EvI kunt verhogen, zodat je niet in de pijn-genot cirkel blijft hangen. Benieuwd? Klik hier voor de beschikbare data en meer info.

Anders tot bij de FEBO!

Jasper

Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies