arrow_drop_up arrow_drop_down
22 juli 2019 

Wat wil ik met mijn leven: de 3 beste strategieën voor millennials die niet weten wat ze willen

Misschien herken je de vraag bij jezelf: wat wil ik met mijn leven? Dirk van Uffelen geeft in dit artikel de beste strategieën die je kunt toepassen als je niet goed weet wat je precies wilt. Een vraagstuk waar veel millennials mee worstelen.

Wat wil ik met mijn leven?

Wat wil ik met mijn leven: De praktijk

Als traineecoach en organisatie- en assessmentpsycholoog heb ik de afgelopen 18 jaar talloze millennials begeleid, waarvan de meeste hoogopgeleide management trainees. De meest voorkomende opmerking die ik van hen heb ontvangen: “Dirk, mijn probleem is dat ik gewoon echt niet weet wat ik wil.”

Al gauw laten ze doorschemeren dat ze er al met veel vrienden, studiegenoten en ouders over hadden gesproken en er nog veel langer alleen over hadden nagedacht (lees: gepiekerd). Als ik vervolgens vroeg hoe zij zich hierover voelden, was het antwoord vaak: ‘moedeloos’, ‘bezorgd’ en/of ‘depressief’.

Deze antwoorden sluiten naadloos aan op de ondertitel van Het Millennial Mysterie van Jasper Scholten: jong, kansrijk, gedreven en toch niet tevreden. Doordat ik nog altijd zoveel millennials zie worstelen en heb gezien welke strategieën werken (en niet), heb ik besloten dit artikel te schrijven. Iedereen heeft in mijn ogen recht op een meer tevreden en betekenisvol leven.

1. Strategie: omdenken: millennials willen niet wat ze weten!

Om erachter te komen wat je wel wilt kan het helpen om eerst te bepalen wat je echt niet wilt. Het goede nieuws is dat millennials vaak wel weten wat ze niet willen. Niet de loopbanen van hun ouders of oudere collega’s, geen langdurig dienstverband en geen functie waarin ze solistisch, routinematig of op slechts één plek werken. Dit wordt al snel ervaren als deprimerend en saai.

Ook privé willen Millennials vaak niet wat ze weten. Ze gebruiken massaal Tinder om nieuwe contacten op te doen en raken verslaafd aan sporten als CrossFit waarin de Workout of the Day (WOD) pas op het laatste moment bekend wordt en waarin telkens nieuwe uitdagingen te vinden zijn.

Door de week zoekt een deel van hen (de subgroep ‘yogasnuivers’) constant naar nieuwe manieren om ultragezond te leven en in het weekend gaan ze door het geluid met drank en steeds vaker drugs om nieuwe intensiteitsniveaus te kunnen bereiken.

Bewustwording is hier het sleutelwoord. Als ze zich daadwerkelijk beseffen dat ze verslaafd zijn aan nieuwe onbekende hoogtes om weg te bewegen van wat ze kennen, kunnen ze onder begeleiding gezondere activiteiten vinden waarmee ze hun behoeften kunnen bevredigen.

Oefening:

* Maak een lijst maken met activiteiten, rollen en functies die je kent en niet wilt.

* Schrijf dan het tegenovergestelde daarvan op en focus daarbij op concrete activiteiten.

Op deze manier ontstaat een lijst met activiteiten je graag terug ziet in je functie.

De millennials met wie ik heb gewerkt, wilden vrijwel allemaal het volgende: impact maken, veel leren, bijdragen aan veranderingen, concreet resultaat zien van hun werk, intellectuele uitdaging en ‘iets met mensen’. Werken in teams, het liefst met een grote verscheidenheid aan (speelse) werkvormen. De uitdaging is vervolgens om een werkomgeving te vinden met rollen waarin voorgaande kenmerken terugkomen.

Hier is het belangrijk om een hulpvraag te stellen aan iemand met meer werk- en levenservaring die een beter beeld heeft van diverse branches, organisatie, functies en rollen.

Omdat veel millennials op hun gevoel afgaan, adviseer ik in dit kader altijd veel gesprekken te voeren potentiële werkgevers. Starters kunnen business courses, bedrijfsborrels en alumni van hun studentenvereniging bezoeken. Millennials met ervaring kunnen hun veelal grote netwerk inzetten voor kennismakingsgesprekken bij potentiële werkgevers.

Tijdens de ontmoetingen kunnen ze zich een beeld vormen van de mogelijkheden en op hun gevoel af gaan. Dat laatste is vaak ook goed ontwikkeld bij hen. Ze laten zich minder makkelijk leiden door soepele recruitmentpraatjes en prachtige vacatureteksten. Het bullshitfilter dat o.a. ontstaan is door de vele Tel Sell reclames zal hier vast aan bijgedragen hebben. De sfeer proeven en zien hoe mensen werken zegt deze groep vaak veel meer.

2. Strategie: millennials weten wel wat ze willen maar niet wat ze kunnen!

Diverse millennials die ik heb gecoacht zeiden toen ik doorvroeg dat ze wel wisten wat ze zouden willen maar niet of ze daar het potentieel voor hadden. Ze zagen bij bepaalde wensen al zoveel interne obstakels (zoals gebrek aan zelfvertrouwen en competenties) en externe obstakels (zoals gebrek aan geld en tijd) dat ze al vroegtijdig de handdoek in de ring wilden gooien.

Oefening:

Een effectieve oefening, afkomstig uit de methode Motiverend Oplossingsgericht Coachen, is de volgende:

  • Maak een lijst met 100 activiteiten die je graag zou willen doen, privé alsook werk gerelateerd.
  • Vraag iemand om je te bevragen op deze lijst en daarbij door te vragen totdat de emotionele betekenis van de diverse activiteiten helder is. Het is verboden te praten over obstakels en concrete plannen.
  • Beschrijf vervolgens de vijf wensen met de meeste betekenis en concludeer dat je wel degelijk weet wat je wilt alleen dat je nog niet precies weet hoe je deze wensen wilt realiseren.
  • Analyseer vervolgens de obstakels op de weg naar het realiseren van deze wensen en bedenk samen met anderen hoe je deze obstakels kunt omzeilen of overwinnen. Belangrijk hierbij is het om een realistisch zelfbeeld te krijgen ten aanzien van je huidige competentieniveau en vooral van je sterke kanten.

Bij Millennial Lift hebben we diverse tests en vragenlijsten waarmee je jouw persoonlijkheid en competenties kunt meten. Indien je hier interesse in hebt, neem dan contact met ons op.

3. Strategie: je hebt niet één ‘ik’ maar meerdere ‘ikken’ die allemaal iets willen en iets niet willen.

In het boek ‘ik en mijn ikken’ beschrijft Karin Brugman de psychologie van de ‘ikken’. Daarbij gebruikt ze een bus als metafoor:

Je kunt je persoonlijkheid zien als een bus vol ikken. Jij zit zelf achter het stuur en de passagiers (al jouw ikken) roepen met een verschillend volume en vanaf een verschillende afstand allemaal wat ze willen. Je kunt je voorstellen dat je dan op een gegeven moment niet meer weet wat je als chauffeur wilt en vervolgens dan ook in gesprekken zegt dat je niet weet wat je wilt.

Wat wil ik met mijn leven?

Voorbeelden van verschillende ikken zijn: de perfectionist, de pleaser, de pusher, de kritische denker, de twijfelaar, de zorgzame moeder, de vriendin, de ontspannen ik en de vergelijker.

Millennials hebben met name last van de laatste. Ze vergelijken zich vooral met de in hun ogen meer succesvolle leeftijdgenoten. Zelfs als ze al hebben ervaren dat ze zichzelf hierdoor minderwaardig en somber gaan voelen.

Oefening:

Een krachtige oefening is om deze bus daadwerkelijk te tekenen en met een coach in gesprek te gaan over de verschillende kanten (ikken) van jouzelf. Zodra je ze van elkaar kunt onderscheiden en je jezelf bewuster met hen kunt identificeren en desidentificeren al naar gelang de situatie of taak waarvoor je gesteld staat.  Als je jouw zelfkennis op deze wijze vergroot, ervaar je ineens meer rust en voel je meer ruimte om stil te staan bij waar jij als chauffeur heen wilt. Wil je een keer zo’n gesprek voeren, neem dan contact met ons op.

Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies