arrow_drop_up arrow_drop_down
17 september 2019 

Weten wat je wilt? Verander de manier waarop je naar jezelf kijkt!

Dirk van Uffelen schreef eerder een blog over de vraag: wat wil ik met mijn leven? In dat artikel geeft hij de beste strategieën die je kunt toepassen als je niet goed weet wat je precies wilt. Een vraagstuk waar veel mensen mee worstelen. In dit tweede artikel beschrijft Dirk verschillende perspectieven van waaruit je naar jezelf kunt kijken als je niet weet wat je wilt. En dat werkt verfrissend!

Weten wat je wilt

1. Geloof niet alles wat anderen (en jijzelf) tegen je hebben gezegd

Veel van de millennials die ik heb gesproken wisten wel wat ze wilden, maar waren andere (voor hen belangrijke) personen in hun omgeving die het tegenovergestelde beweerden, gaan geloven. Met andere woorden: ze hebben zich laten aanpraten dat ze niet wisten wat ze wilden. Horen dat je iets niet weet, kan je onzeker maken. Terecht en onterecht.

Een mooi voorbeeld hiervan komt uit de HBO serie Game of Thrones.

Weten wat je wilt

Jon Snow, in de serie gespeeld door Kit Harington, groeit uit tot een belangrijke, sterke leider en de hoofdpersoon in het verhaal maar wordt toch enkele keren uit zijn evenwicht gebracht door deze uitspraak. Je kunt de diverse momenten in onderstaande video checken.

Ook kreeg hij al vroeg te horen dat hij bepaalde posities nooit zal kunnen bekleden omdat hij als bastaard geboren was. Zo ontstond zijn zoektocht naar zijn ware identiteit en zijn plek in het leven. Telkens wist hij tegenslagen te overwinnen en zelfs een keer uit de dood terug te keren, al had hij bij dit laatste wat hulp nodig.

Oefening:

Een effectieve oplossingsrichting is om actie te ondernemen die haaks staat op wat je denkt te kunnen. Zelfvertrouwen ontstaat als je aan jezelf (en anderen) bewijst dat je iets wel kunt ondanks dat je niet gelooft dat je dat kunt. Wachten met actie ondernemen totdat je zelfvertrouwen voelt, werkt niet. Je moet gedoseerd (en bij risicovolle activiteiten onder begeleiding) buiten je comfortzone stappen. Voorbij je angsten, op weg naar je dromen.

Weten wat je wilt

2. Omdenken: niet weten wat je wilt is een teken van nieuwsgierigheid

Psychologen maken graag gebruik van de persoonlijkheidsvragenlijst NEO-PI-3 om persoonlijkheidskenmerken van een persoon in kaart te brengen. Deze vragenlijst meet de zogenaamde ‘Big 5’: neuroticisme, extraversie, open staan voor, altruïsme en consciëntieusheid.

De 3e schaal (open staan voor) kan beschouwd worden als de mate waarin je nieuwsgierig bent op verschillende gebieden. Zie onderstaande afbeelding voor inzicht in de subschalen:

Weten wat je wilt

Personen die hoog scores op deze schalen, hebben een brede interesse. Er zijn veel activiteiten en onderwerpen die ze interessant vinden, inclusief hun eigen gevoels- en denkwereld. Ook hen heb ik regelmatig horen zeggen dat ze niet weten wat ze willen.

Als ik doorvroeg, kwamen we er vaak op uit dat ze heel goed weten wat ze willen, maar dat ze niet weten wat ze moeten kiezen uit een veelheid aan mogelijkheden die ze allemaal interessant vinden.

Hen adviseer ik doorgaans hun nieuwsgierigheid als een kracht te zien en loopbanen te bewandelen waarin ze hun nieuwgierigheid als talent kunnen en moeten inzetten om succesvol te kunnen zijn. Als je de NEO-PI-3 wilt maken om een beeld te krijgen van je eigen persoonlijkheid, neem dan contact met ons op.

3. Omdenken: ‘niet weten’ is een teken van wijsheid.

Millennials die onrustig worden van ‘niet weten’ kunnen steun vinden bij het feit dat de grootste spirituele leraren in heden en verleden het belang van ‘niet weten’ benadrukken.

Provocatieve coaches zullen ‘niet weten wat je wilt’ zelfs als een enorme gave beschouwen omdat het je kan leiden naar de mooiste avonturen en ontdekkingen op aarde als je bereid bent te zoeken en experimenteren.

Weten wat je wilt

Zo kan de aandacht gericht worden op het waarnemen en voelen in het ‘hier-en-nu’. Het boek ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle is op dit vlak lezenswaardig. Ook meditatie of de hedendaagse variant ‘mindfulness’ kan je helpen om meer in het hier en nu te leven.

Dan vallen de negatieve gedachten en gevoelens omtrent ‘niet weten wat je wilt’ als vanzelf weg. Daarnaast kunnen het ‘uit je hoofd komen’ en een groter lichaamsbewustzijn ervoor zorgen dat je beter opmerkt waar je echt energie of plezier van krijgt. De belangrijkste graadmeter met betrekking tot wat je wilt, is de mate van energie of plezier die je ervaart.

Oefening:

  • Ga op een stoel of bank met een rechte rug en je benen op de grond
  • Sluit je ogen en zorg dat je net iets langer uitademt dan inademt (bijvoorbeeld 4 seconden 1 en 4 seconden uit, zo zorg je dat je ontspant).
  • Maak een bodyscan van onder naar boven. Voel eerst beide voeten en ga langzaam naar boven totdat je ieder lichaamsdeel hebt gevoeld
  • Mocht je merken dat je gedachten nog alle kanten op schieten, richt je dan na de bodyscan op de adem en keer daar na iedere afdwaling naar terug
  • Als je merkt dat je rustiger wordt kun je bijvoorbeeld keuzes of activiteiten waar je tussen twijfelt, inbeelden
  • Merk vervolgens hoe je gevoel verandert bij iedere keuze/activiteit
  • Kies vervolgens het gevoel dat het meest prettig voelt. Ervaar je meerdere prettige gevoelens? Dan maakt de keuze dus niet zo veel uit. Alle uitkomsten zijn goed. Wat ook kan helpen is jouw keuze als een test zien om te ontdekken in hoeverre je gevoel overeenkomt met de daadwerkelijke ervaring.

Afsluitend

Met deze blog heb ik getracht verschillende perspectieven te beschrijven van waaruit millennials die niet weten wat ze willen kunnen kijken naar zichzelf. Hiermee wil ik het oprechte lijden dat zij ook kunnen ervaren beslist niet bagatelliseren.

Ik zocht en zoek echter naar een middenweg tussen de wegen die millennials helaas ook vaak bewandelen: met een burn-out thuis zitten of extreem compensatiegedrag vertonen door middel van drugs, relaties en drank. Doordat ik nog altijd zoveel millennials zie worstelen en heb mogen gezien welke strategieën werken (en niet), heb ik besloten dit artikel te schrijven. Iedereen heeft in mijn ogen recht op een meer tevreden en betekenisvol leven.

En ik moet overigens eerlijk bekennen dat ik ook nog niet precies weet wat ik wil. Maar dat ik dat nu als veel prettiger ervaar dan jaren geleden.

Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies